Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken bij de afhandeling van uw schademelding? Of bij de versterking van uw woning of een ander gebouw? Of wilt u graag met iemand praten over uw gezondheid of gemoedstoestand? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen.
WIJ Groningen
WIJ Groningen adviseert en ondersteunt mensen in de gemeente Groningen om zelf grip te krijgen en te houden op hun leven. U kunt er terecht voor vragen over welzijn, individuele ondersteuning, maatschappelijk werk en nog veel meer. WIJ verbindt mensen en organisaties.
WIJ Ten Boer heeft 7 dorpscoaches aardbevingen die u kunnen ondersteunen wanneer u problemen ervaart op emotioneel, lichamelijk en sociaal gebied als gevolg van aardbevingen. Eén coach richt zich speciaal op kinderen.
Contactgegevens aardbevingscoaches
- Melanie Postma, aardbevingscoach/opbouwwerker
- Anneke Koops-Kruijer, aardbevingscoach/aandachtsgebied kinderen
- Jodi Kremer, aardbevingscoach/maatschappelijk werker
- Matthijs Wind, aardbevingscoach/kinderwerker
- Minke Kluivingh, aardbevingscoach/opbouwwerker
- Jan-Peter Siegel, aardbevingscoach/ maatschappelijk werker
- Hans-Peter Heeg, aardbevingscoach/buurtwerker ouderen
U kunt de aardbevingscoaches bereiken via aardbevingscoaches@Wij.Groningen.nl
Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)
De GGD zet in op maatregelen die de gezondheid van grote delen van de bevolking en risicogroepen beschermen, ook in het aardbevingsgebied. Ook de huisarts kan u helpen. Op de website van de GGD leest u meer over gezondheidsklachten door aardbevingen.
Nationale ombudsman
De Nationale Ombudsman is een meldpunt voor klachten over de van schadedossiers door de NCG of IMG. Ook voor het vastlopen in het proces van bouwkundig versterken.
Wilt u hulp in uw situatie, gaat het mis tussen u en de overheid? Neem dan contact via 088 223 4455 of gaswinning@nationaleombudsman.nl.
Kinderombudsman
De Kinderombudsman komt op voor de rechten van kinderen. De Kinderombudsman heeft een document gemaakt waarin staat wat de gevolgen van aardbevingen zijn voor kinderen. Maak jij je zorgen over de aardbevingen? Neem dan contact op met de Kinderombudsman (die eigenlijk een vrouw is).
Stut-en-Steun
Stut-en-Steun biedt kosteloze ondersteuning en een luisterend oor voor inwoners van het aardbevingsgebied in het proces rondom de afhandeling van mijnbouwschade. Stut-en-steun heeft nauw contact met Groninger Bodembeweging (GBB) en Groninger Gasberaad (GGB), maar is onafhankelijk.
Vangnet Bijzondere Situaties
Als er meer aan de hand is dan aardbevingsschade, kunt u terecht bij het Vangnet voor Bijzondere Situaties als gevolg van de aardbevingen in Groningen. Denk hierbij aan psychische, sociale of medische problemen, (vaak een opstapeling van problemen) waar mensen zelf niet uit komen en waar dringend hulp nodig is.
Platform Kerk en Aardbeving
Kerk en Aardbeving is een platform van kerken in en rond het gebied dat te maken heeft met de gevolgen van de aardgaswinning. Ze adviseren bijvoorbeeld bij het aanstellen van geestelijk verzorgers om mensen bij te staan, al dan niet met een kerkelijke achtergrond. U kunt hier terecht voor een luisterend oor.
Versterken en Vernieuwen en NCG in Ten Boer
Het team Versterken & Vernieuwen van gemeente Groningen en het versterkingspunt van NCG vindt u in het voormalige pand van basisschool De Fontein aan de A.H. Homanstraat 23 in Ten Boer. Iedere eerste dinsdag van de maand zijn er ook medewerkers van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) van de gemeente Groningen aanwezig.
Heeft u vragen voor de gemeente? Tijdens kantooruren kunt u altijd langskomen. Wilt u zeker weten dat er iemand is die uw vraag kan beantwoorden? Maak dan eerst een afspraak via versterkenenvernieuwen@groningen.nl.
Heeft u vragen voor NCG? Neem contact op met uw bewonersbegeleider om een afspraak te maken. Heeft u geen bewonersbegeleider? Bel dan met het centrale telefoonnummer van NCG: 088-0414477. NCG is bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot en met 17.00 uur.
Meer informatie vindt u op de website van NCG.