Loading

Versterking Wilgen- en Berkenhof feestelijk afgesloten

De seniorenappartementen van de Wilgen- en Berkenhof, onderdeel van de Bloemhof in Ten Boer, zijn versterkt. Het gebouw is nu goed bestand tegen aardbevingen. In februari verhuisden de bewoners vanuit de tijdelijke huisvesting weer naar hun eigen woning. Op donderdag 18 april organiseerde Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een feestelijk moment voor de bewoners om hierbij stil te staan en samen te proosten.

In de Wilgen- en Berkenhof wonen senioren tussen 50 en 93 jaar zelfstandig in hun eigen appartement. De meeste bewoners zijn ouder dan 80 jaar. Eind april 2023 verhuisden de bewoners naar een wisselwoning aan de Verlaatweg in Ten Boer. Daarna startte aannemer Nijhuis Bouw met de uitvoering: het versterken van de gevel en het dak en een deel van de fundering. Voor de woningen zelf waren versterkingsmaatregelen niet nodig. Naast de versterking heeft Nijhuis Bouw ook andere werkzaamheden uitgevoerd in opdracht van Woonzorg Nederland, de verhuurder van de appartementen. Zo zijn de badkamers vernieuwd en is er HR++-glas geplaatst. Daarnaast is er nieuwe vloerbekleding gelegd in alle gangen van het gebouw.

De versterking en verduurzaming van deze appartementen hadden een grote impact op het dagelijks leven van de bewoners. Deels kwam dat doordat de wisselwoningen aan de rand van Ten Boer staan. Hoewel de bewoners blij waren met hun tijdelijke woningen, misten ze hun dagelijkse gang naar het winkelcentrum en andere voorzieningen dichtbij hun eigen woning. Ook hoeven de bewoners in hun eigen complex het gebouw niet te verlaten om hun buren te bezoeken, terwijl ze in de tijdelijke woning naar buiten moesten voor burencontact. Om het contact tussen de bewoners gemakkelijker te maken richtten de samenwerkende partijen een van de woningen in als koffiehuis. Daar werden activiteiten georganiseerd, zoals koffieochtenden, bingo, een gezamenlijke kerstmaaltijd en een lunch. Ook werd gezorgd voor een busdienst en een bushokje, waar de bewoners droog konden wachten op de bus. Om de bewoners te ondersteunen verbleven op het park twee buurtconciërges, die de bewoners hielpen wanneer ze hulp nodig hadden.

Eind februari verhuisden de bewoners terug naar hun vertrouwde appartement in de Wilgen- en Berkenhof. De versterking en verduurzaming werden succesvol afgerond als resultaat van een intensieve samenwerking tussen alle partijen. Op 18 april is de afronding van dit project gevierd. Onder andere Inge Jongman (wethouder gemeente Groningen), Petra Koopmans (manager versterken bij NCG) en Sonja Roorda (regiomanager Woonzorg Nederland) waren hierbij aanwezig. De bewoners ontvingen allemaal een fotoboek met foto’s van het afgelopen jaar. Inclusief een bericht van de projectleiders van NCG en de bewonersbegeleider van Woonzorg Nederland, waar ze veel contact mee hadden.

De versterking van de Wilgen- en Berkenhof is onderdeel van het Zorgprogramma dat bestaat uit 69 zorgpanden in het Groninger aardbevingsgebied. Tussen 2015 en 2018 zijn al deze zorgpanden geïnspecteerd en voorzien van een versterkingsadvies. De verwachting is dat de meeste panden binnen het Zorgprogramma begin 2027 aardbevingsbestendig zijn opgeleverd.