Poster van de linkse mannen lossen het op
Loading

29 maart Dorpshuis Ten Post: De Linkse Mannen lossen het op - Versterkingspijn

Het hoge woord is eruit: de gaswinning heeft officieel rampzalig uitgepakt voor de Groningers. Hun belangen zijn stelselmatig genegeerd. Geld verdienen ging altijd boven veiligheid. Nederland heeft een ereschuld, aldus de parlementaire-enquêtecommissie Gaswinning Groningen.

En nu? Gaan we nu eindelijk écht versterken? En dan niet alleen met het oog op veiligheid, maar ook met volle aandacht voor de enorme cultuurhistorische waarden van onze dorpen en ons landschap? Groningen beschikt over één van de oudste cultuurlandschappen van West-Europa. In het land van wierden en borgen vind je meer romaanse kerkjes dan in Toscane. Het is de hoogste tijd om de versterkingsopgave ook en vooral als een culturele opgave te gaan zien.

Maar hoe breken we uit onze zelfgebouwde procedurele gevangenis vol juridische valkuilen, bestuurlijke obstakels en stroop? Zit de oplossing in het betrekken van (lokale) architecten, wiens vak het is om met oog voor de context en de wensen en belangen van de bewoners tot het beste resultaat te komen?

Hoe borg je kwaliteit? Kan dat met dorpsbouwmeesters? Kunnen we na jaren van ellende de trots en het plezier maken van onze huizen en onze leefomgeving hervinden? Hoe bouwen we aan een nieuwe generatie Groninger huizen die van nu zijn, maar ook onomstotelijk Gronings?

Linkse Mannen Bram en Wilbert leggen het op woensdag 29 maart allemaal op tafel. Ze gaan op zoek naar oplossingen met directeur-bestuurder NCG Regina Bouius-Riemersma, rijksbouwmeester Francesco Veenstra, bouwmeester versterking Dianne Maas-Flim van de gemeente Groningen, gedeputeerde Ruimtelijke ordening en grondbeleid Mirjam Wulfse, Overschild-bewoonster Klaasje Pen en architect Tjalling Zondag die namens De Toeverlaat bewoners in het aardbevingsgebied met raad en daad bijstaat. Zie ook de website van GRAS.